Araç Değer Kaybı Nasıl Tazmin Edilir?
Trafik kazaları veya farklı sebeplere bağlı olarak araçta oluşan hasarların giderilmesi amacıyla açılan davalar araç değer kaybı davası olarak adlandırılır. Bu tür davalar, kaza sebebiyle mağduriyet yaşayan ve oluşan hasar giderilmiş olmakla birlikte aracının yaşadığı değer kaybının tazmin edilmesi amaçlanır. Sıklıkla yaşanan trafik kazaları sebebiyle oldukça fazla sayıda açılan araç değer kaybı davalarında önemli miktarlarda tazminat alınabilmesi söz konusudur. Ancak araç değer kaybı davalarının kendine has spesifik bir yapısı olması, konusunda tecrübeli hukuk bürolarında yardım almayı gerektirir. Avukat Mehmet Emin Gündüz Sakarya ve çevresinde bu tür davalardaki bilgi ve deneyimiyle hizmet vermektedir.
Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
Trafik kazası sonucu oluşan hasarların tespiti ve oluşan değer kaybı, kazanın oluş şekline değişkenlik gösterir. Hiç şüphesiz kaza yapmış bulunan bir araç eşyanın tabiatına ve hayatın olağan akışına göre mutlak bir değer kaybına uğrayacaktır. Araçta meydana gelen hasar miktarı aracın; markası, modeli, kaza meydana geldiği tarihteki yaşı ve kilometresi nezdinde değerlendirme yapılarak hesap edilir.
Tüm bu kriterler göz önüne alınarak aracın kaza olmadan önce serbest piyasadaki ikinci el fiyatıyla, meydana gelen hasar onarıldıktan sonra ikinci el piyasasındaki ederi arasındaki fark, ödenecek olan tazminat miktarını gösterir. Trafik kazalarında kusurlu tarafın tespitinde olduğu gibi araç değer kaybının tespiti de bilirkişi incelemesi gerektirir.
Araç Değer Kaybı Tazminatı İçin Yapılması Gerekenler
Araç değer kaybı tazminatları kaza sonucunda mağduriyet yaşayan tarafın olası kayıplarını telefi etmek amacıyla ödenir. Güncel kanuna göre her yaş ve model araç sahipleri araç kaybı tazminatı için başvuruda bulunabilmektedir. Bu tür davaların daha kısa sürede ve tatmin edici şekilde sonuçlanması adına trafik kanunu hakkında bilgi ve deneyime sahip hukuk bürolarından destek alınması tavsiye edilmektedir. Sakarya Gündüz Hukuk Bürosu ve Avukat Mehmet Emin Gündüz, uzun yıllardan beri bu tür davalarda aldığı başarılı sonuçlarla tanınmaktadır.
Geçmişte araç değer kaybı tazmini için 165.000 kilometreden düşük olma şartı var iken 2021 yılında çıkarılan kanun nezdinde trafik kazasında hasar gören her kilometredeki araç sahibi, araç değer kaybı tazminatı başvurusu yapabilmektedir Ancak tazminat başvurusu yapabilmek için başvuru sahibinde iki temel koşul aranmaktadır. Birinci koşul meydana gelen trafik kazasında karşı tarafın %100 kusurlu olması ve kaza sonucunda başvuruda bulunulan aracın pert olmamasıdır.
Araç Değer Kaybı Tazminatı İçin Nereye Başvurulur?
Yukarıda söz edilen şartları taşıyan araç sahipleri, kazaya karışan ve kusurlu olan tarafın zorunlu trafik sigortasına başvuru yaparak zararlarını tazmin etme talebinde bulunabilirler. Yapılması zorunlu olan trafik sigortası başvurusu sonrası mağduriyetin tam anlamıyla giderilmemesi veya ödemenin reddedilmesi halinde ise önce arabuluculuk müessesesine başvuru yapılmalıdır. Tüm bu yolların tükenmesi halinde trafik kazasında zarar görenin mahkemeye dava açma hakkı mevcuttur.
Mahkemeye başvuru yapılmadan önce muhatabın zorunlu sigorta kurumuna yazılı başvuru yapılarak dava açılacağı bildirilmelidir. Yasanın öngördüğü üzere sigorta kurumu en geç 15 gün içerisinde yapılan bu başvuruyu yazılı olarak yanıtlamak zorundadır. Haksız fiil olarak değerlendirilen araç değer kaybı davalarının Asliye Hukuk Mahkemesine açılması gerekir. Ancak karşı tarafın sigorta şirketine dava açılacaksa davanın Asliye Ticaret Mahkemesine açılması gereklidir. Bu tür davalar Borçlar Kanunun 6098 sayı ve 72 maddesi kapsamında zarar görenin tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlamak suretiyle 2 yıl ve fiilin işlendiği tarihten başlamak suretiyle 10 yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Bu makalemizi sevdiyseniz ve Çek İptal Davası Nasıl Açılır? merak ediyorsanız ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.