İsim değişikliği nasıl yapılır?
İsim değiştirme nasıl yapılır, adını ya da soyadını değiştirmek isteyen kişinin ikamet adresinde yer alan yetkili ve görevli asliye hukuk mahkemesine yazılı dilekçe ile başvurmasıyla gerçekleşir. Ancak bunun için haklı sebepler de vardır.
Eğer kısa bir süreliğine bir kereye mahsus şekilde isim-soyisim değişikliği yapılmak isteniyorsa ve gerekli şartlar da saplanıyorsa Nüfus Müdürlüğüne de gidilebilir. Dava bir ya da iki celsede sonuca kavuşturulabildiği için uzun sürmez.
İsim ve soy isimde yazım ve noktalama hatalarının olması, baba ile bir ilginin kalmaması bu durumlar arasındadır. Ancak farklı durumlar sebebiyle de başvuru gerçekleştirilebilir. Eğer bu davalar hakkında bilgi almak istiyorsanız Sakarya’da avukatlık hizmeti sunan Gündüz Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.
İsim Değişikliği Hangi Sebeplerle Yapılabilir?
İsim değişikliği için bir takım haklı sayılan sebepler olması gerekir. Bunlar isim değiştirme nasıl yapılır açısından büyük bir önem taşır. Zira sağlanmıyorsa yapılan başvuru kabul edilmeyebilir;
- Kişinin isminin örf ve adetlere uygun olmaması
- İsmin bir alay edilecek yapıda olması
- Kişi çevresince başka bir isimle anılıyorsa
- Kişinin din veya cinsiyet değişikliği yapması
- İsim ve karakterinin kendine uymadığını düşmesi
- Kişinin kardeşiyle aynı isimde olması
- Unisex, yani hem erkek hem de kadınlar tarafından kullanılan isim olması sebebiyle cinsiyet karışıkları bulunması
- Aynı isim ve soyismi taşıyan bir akraba olunması
Ayrıca isim değişikliği nasıl yapılır telaffuz edilmesi zor bir ad taşınması durumunda da başvuruya sahiptir.
İsim Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer?
İsim değiştirme davası, başvuran mahkemenin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterir. Ancak ana hatları ile davalar 2 ile 4 ay arasında sonuçlanır. Eğer evraklarda sorun bulunmuyorsa, usulü işlemlerde de problem görülmemişse tek celsede sonuç alınabilir. Sakarya Avukat Mehmet Emin Gündüz ile iletişime geçerek tüm sürecin tarafımızca takip edilmesini sağlayabilirsiniz.
İsim değişikliği davasında kesin karar verildikten sonra karar, Basın İlan Kurumuna gönderilir. Böylece ilan olunması sağlanır ve ardından ilanlı gazete mahkemeye yollanır. Süreç 1-2 hafta devam edebilir.
Gazete mahkemeye ulaştıktan sonra mahkeme, kararı nüfus idaresine yollar. Bu işlem sonrasına isim değişikliği yapan kişi, yeni kimlik kartını nüfus müdürlüğünden elde edilebilir. Eğer isim değişikliği sebebi ile zarar görülen bir kimse varsa bu karara itiraz gündeme gelebilir. Zarar gören kişi, isim değişikliği kararının alınması ardından 1 sene içinde buna itiraz edebilir.
Mahkeme bunu inceleyerek duruma göre karar verir. İsim değişikliği nasıl yapılır için hukuki destek almak istiyorsanız, Avukat Mehmet Emin Gündüz ile iletişime geçebilirsiniz.
İsim Değiştirme Davası Kaç Kere Açılır?
Anayasa Mahkemesinin iptal etmesi öncesinde isim değişikliği sadece bir kere yapılabilmekteydi. Ancak Anayasa Mahkemesinin bu hükmü iptal etmesiyle birlikte, davanın ikinci kere açılması da mümkün hale geldi.
Dolayısıyla güncel olarak davanın birden fazla sayıda açılması da mümkündür. Ancak dava ikinci kez açılacaksa, haklı sebebi ispat etmek daha zor hale gelecektir. Dolayısıyla daha önce bir isim değişikliği yapmışsanız ancak tekrar yapmak istiyorsanız, avukat Mehmet Emin Gündüz ile iletişime geçerek ispat yollarını inceleyebilir, buna göre hareket edebilirsiniz.
Çocuk ve Bebeklerde İsim Değişikliği
18 yaş altı isim değişikliği nasıl yapılır çocuk ve bebekleri kapsar. Bu durumda yasal temsilcisi olan veliler vasıtasıyla gerçekleştirilir. Dava açılarak ve haklı sebebi kanıtlayarak ad değişikliğine gidilebilir. Ancak 18 yaşından küçük olmasına karşılık ayırt etme gücüne sahip olan çocuklar da dava açma yoluna gidilebilir.
İsim değişikli davası haklı sebebe dayanarak yapılır ve usulü işlemler doğru gerçekleştirilirse olumlu sonuçlar elde edilebilir.